Efterhånden er alle de almindelige jordbær blevet spist, det var et nervepirrende kapløb mellem skader, solsorte, snegle og os.
Men heldigvis har vi lidt skovjordbær tilbage. Her i morges fik jeg en ubændig trang til jordbærtærte, altså med fløde, creme, macipan og hele moletjavsen. Så godt at man får besøg, så er det lidt mere legalt at bage igennem.
Ved at opskriften ser lidt omstændig ud, og det er den da også, men tag et skridt af gangen og så er det ikke så slemt. Creme, mørddej, marzarinfyld, og jordbær.
Det første der skal laves er min mors fantastiske kogte creme, som jeg meget gerne vil dele med dig. Det er en creme som er super nem at lave, når man først har prøvet den, og så kan den bruges til rigtig mange ting, jeg nævner, lagkage, vandbakkelser, creme brüle, tilsæt 50g mørk chokolade og vups så har du en vidunderlig choko sovs, uhmm og så er den også god bare at spise med ske direkte fra gryden, men det er nok ikke så politisk korrekt...
Mors creme
5 dl mælk
2 spsk maizenamel
2 spsk sukker
½ stang vanilje (gerne mere) skrab kornene ud
2 stk æg
Kom de 4 dl mælk i en gryde ved svag varme, sammen med vaniliestangen uden korn.
Pisk æg, sukker, vaniljekorn, maizenamel, og den sidste dl mælk til en jævn masse.
Når mælken små koger hældes mælken over i skålen med æggeblandingen, piskes rundt.
Hældes tilbage i gryden og koges nu ved svag/mellem varme til cremen er blevet tyk og god (der røres ikke vildt, bare konstant).
Nu kan man komme mere sukker i hvis man ønsker den sødere (derfor bliver man jo nød til at smage et par gange). Lidt rom, mere vanilje, chokolade eller hvad man ellers ønsker at cremen skal smage af.
Men i jordbærkagen i dag er den bare helt almindelig, uden dikkedare.
Hæld den varme creme over i en skål og kom film helt ned på overfladen og sørg for at den er helt dækket. Stilles i køleskab, til den er kold.
Mørdej
200 g hvedemel
50 g flormelis
50 g rørsukker
150 g smør
2-3 spsk creme fraiche
Alle tørre ting blandes, smør smuldres i, creme fraiche nuldres også i, ælt hurtigt dejen sammen, til den er fin og glat. Rulles ud og kommes i smurt tærteform, og prikkes med gaffel, bages i forvarmet ovn i 10 min ved 175 grader.
Mazarin masse
100 g rørsukker
100 g marcipan groft revet
75 g smør
50 g hvedemel
50 g ristede kværnede mandler
1 stk æg
1 spsk creme faiche/fløde/mælk
Sukker og smør røres sammen, tilsæt marcipan, rør ægget i, herefter mandelmelet og til slut hvedemel og creme faiche.
Kom det oven på tærtebunden og bag kagen ved 175 grader i ca15 - 25 min.
Køl kagen helt af.
Fløde creme (udbygning af mors creme, nu med fløde)
1½ dl fløde piskes til bløde toppe, kom flødeskummen op til den kolde creme, og pisk godt i gennem, men ikke for længe = så skiller den og det er ikke så yndigt, og smager heller ikke så sjovt.
Til slut kommes mors flødecreme på og der pyntes med jordbær og evt skovsyre.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar