Varme hveder
Hvedeknopper er en skøn spise, og spiselige traditioner er altid dejlige.
Ca 20-25 stk. (som helst skal deles i mindst tre strykker og ristes)
3 dl kærnemælk
3 dl vand
10 g gær
1½ spsk dadelsirup (anden sirup, el. sukker kan sagtens bruges, jeg er bare svært glad for denne)
2 tsk salt
250 g groft durum
550 g sørismel (eller anden hvedemel hvor kim og skal er kværnet med) selvfølgelig kan alm. hvedemel bruges
75 g smør
til pensling
2 spsk kærnemælk blandet med
2 spsk vand
Dej: Bland kærnemælk og vand, opløs gæren heri.
Tilsæt salt og dadelsiruppen.
Kom først durum derefter hvedemelet i (hold 100 g tilbage, dejen må ikke blive for fast).
Ælt dejen godt igennem, hvis man har en røremaskine er det helt klart en fordel, men når man som mig ikke har en mere, da min afgik ved døden i en alt for ung en alder, så må man rulle ærmerne op og ælte løs, gerne i 10 min, men mindre kan gøre det.
Tilsæt resten af melet hvis dejen er for fugtig.
Skær smørret ud i tern ca 1 x1 cm.
Tryk hver smørtern flad, tilsæt 3-4 stk af gangen ælt, og når de ikke kan ses mere tilsættes flere, sådan fortsætter man til alt smørret er æltet ind i dejen.
Hævning 1 hvis man er i god tid (det vil sige at man begynder i aften, eller i morgen tidlig) kommes dejen i en skål tildækket i kæleskabet. Men har man lidt mere travlt så stilles dejen et lunt sted i 2-3 timer, og igen hvis man nu bare er kommet lidt for sent igang (det kan jo ske for selv den bedste) så kommes der dobbelt gær i dejen.
Hævning 2 læg bagepapir i en mellemstor bradepande, rul dejen som alm. boller.
Sættes i bradepanden med 1 cm mellemrum. Hæves et lunt sted i ½ time.
Hævning 3 sæt bradepanden over en gryde med kogende vand i 15 min. Hvis det lyder for besværligt eller mærkelig lader man bare hvederne hæve en ½ time mere under hævning 2.
Bag hvederne i varm ovn ved 200 grader i ca 20-30 min, alt efter ovn, tjek løbende de sidste 5 min.
Spises når de er blevet afkølet, flækket, ristet og spises helst med meget smør.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar